2011. június 13., hétfő

BOGYÓS LEPÉNYKE

Eez nem egy nyers recept. A hatéves keresztfiamnak készült reggelire. Azt hiszem nem az első reggelen kellett volna ezzel kezdenem, ízlett is neki meg nem is. Kell ilyenkor néhány nap, míg áthangolódik ránk, az ízeinkre. Bezzeg ebédre a rántott husit krumplipürével betolta.


16-18 db-hoz:

2 bögre búzaliszt
1/2 bögre kukoricaliszt
1/2 bögre hajdinaliszt
1/2 bögre árpapehely
1/3 bögre nyírfacukor
1!2 bögre zsiradék (én bio margarint használtam)+ a forma kikenéséhez
1 bögre vegyes bogyós gyümölcs
2 tk foszfátmentes sütőpor
1/2 rúd vanília magja
1 mokkás kanál ceyloni fahéj
1 csipet só
3-4 ek tejszín
1/2 bögre víz

A sütőt 180-200C-ra előmelegítjük. Összekeverjük a száraz összetevőket, majd a folyékonyakat is hozzáadjuk. Kikenjük a muffin formát, majd a formák aljára rakunk egy réteg tésztát, rá gyümölcsöket ( én 4-5 darabot tettem mindegyikbe. Epret, málnát ribizlit). Ezeket befedjük egy újabb réteg tésztával, majd kb. húsz perc alatt készre sütjük. 
Miért lepénykék? Igazából muffint akartam, nyilván aki esetleg tojást eszik és tesz bele, annak jobban hasonlít majd a sütije egy muffinra, de gondolom a pehely és a sűrűbb liszt is lehúzta a tésztát. De nagyon finom lett.

2011. június 1., szerda

PAPRIKAKRÉM ZSÁZSÁVAL

Ez egy nagyon egyszerű kis krém napkekszre kenhető vagy zöldségekkel is fogyasztható, de  szerintem kenyéren is megállja a helyét.


20 dkg hántolt napraforgómag
1 db nagyobb, piros színű kaliforniai paprika
1 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika
1 ek citromlé
Himalaya só
petrezselyemzöld
zsázsa csíra

A magokat érdemes beáztatni (bár én ezt most kihagytam).
A paprikát összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt a zöldeket kivéve, és mindent összeturmixolunk. Gondolom aprító gépben egyszerűbb, de nekem ilyenem nincs. Az aprított petrezselymet és a csírát ezután keverjük a krémbe.
Legjobb, ha frissen készítjük, 1-2 napig hűtőben tárolhatjuk.

2011. május 27., péntek

EPRES MANDULAJOGHURT

Nagyon egyszerű tejmentes finomság reggelire vagy csak úgy desszertként is. A receptet Joan könyvéből, a Napeledelből kölcsönöztem.




1 bögre áztatott (12 óra) mandula
1 bögre víz
1,5- 2 bögre eper
2 szem datolya vagy virágméz ízlés szerint
Esetleg egy kis vanília

A mandulát alaposan összeturmixoljuk a vízzel, és egy befőttes üvegbe töltjük, egy vászondarabbal lefedjük. Meleg helyre tesszük 4-6 órára, ezalatt az idő alatt szépen megerjed a sűrű mandulakrém, és olyan lesz, akárcsak egy savanyított tejtermék.
Ezt a mandulajoghurtot összeturmixoljuk eperrel és az édesítőkkel.  Feldobhatjuk még egy kis vaníliával is.

2011. március 11., péntek

SALÁTÁK ÉDESEN ÉS KESERŰN

Megkezdődött a böjti időszak, a héten próbáltam ráhangolódni testi -lelki megújulásra. Tegnap este még történt egy kis kilengés baráti körben, de ez nem okoz nehézséget a böjti startban. Már említettem, hogy idén igazán a magam személyére szabott módon fogok böjtölni. Egy- két héten keresztül csak zöldséget és gyümölcsöt fogok fogyasztani magvak, olajok nélkül, a gabonákat is elfelejtem egy időre. A nyersesség lesz a cél, de ha valamit enyhén párolva kívánnék majd inkább, akkor abból nem csinálok majd gondot. Ezután majd csak sűrű, majd híg leveket szeretnék fogyasztani, aztán vissza a szilárd zöldség gyümölcsre. De igazából az ösztöneimre bízom most magam, ahogyan jönnek majd a dolgok. Igazából most nem érzem annyira égetőnek a böjtöt, ezért nem tervezek szigorú vízkúrát, majd meglátom, hogyan alakul. Hogyan állok lelkileg, mire van kapacitásom és kedvem.
A ráhangolódás jegyében készült ez a két saláta a héten, az egyiket a TV Paprika márciusi száma ihlette, csak én nyersre "fordítottam" a magazinban szereplő cékla salátát. Egyébként a jelenlegi számban olvasható egy cikk a nyers étkezésről -elég felszínes-, és néhány recept is.

Narancsos cékla saláta:
2 adaghoz

2-3 cékla mérettől függően
1 narancs héja
1/2 naracs leve
fenyőmag
Himalája só
mandarinos extraszűz olívaolaj

Ez egy édeskés ízvilágú saláta, nagyon finom.



Emellé készítettem egy kesernyés, savanykás salit is:
1 db retek
1 db kaliforniai paprika
néhány levél radicchio
citromlé
reszelt citromhéj
friss gyömbér
tökmagolaj
Himalája só


Én nagyon szeretem a keserű ízt (ld kávémánia), és ezt a radicchio-t most Olaszországból hurcoltam hazáig az illatos naranccsal együtt.Az olajat pedig itt vettem.