2012. május 16., szerda

Tabouleh, hummusz, joghurtos uborka...



Már annyira vágytam erre! Igaz, hogy egész nap “este” volt, inkább őszies időjárás, de a búrjánzó zöldek tagadhatatlanul az előrehaladott tavasz árulkodó jelei. Nekem pedig korianderre, mentára, kaporra és hasonlókra fájt a fogam. 
A reggelt is korianderessel kezdtem: angol zeller+alma+koriander+spenót+gyömbérlével. Friss, könnyű, energetizáló és isteni finom.

Az ebéd alapanyagai még csak részben saját kertből valóak (saláták, fűszernövények, a többi még fejlődésben :) )
A Tabouleh-hoz (4főre)
2 fej kisebb, zsenge karfiol
1 db közepes sárgarépa
2-3 db fürtös uborka
3-4 szál zöldspárga
1/2 dl e.sz.olívaolaj
menta,
koriander (szigorúan bio),
citromfű ízlés szerint, nálam: amennyit csak találok
1 db citrom reszelt héja (szigorúan bio) 
himalája só

A megmosott karfiol rózsáit leszedegetjük és aprítóban daraboluk, kb kuszkusz méretűre. (a torzsájából és a leveleiből holnap valamilyen levest készítek majd). A többi zöldséget apró kockákra vágjuk, a fűszernövényeket durvára aprítjuk. Mindent összekeverünk, és kész. Az eredeti sem bonyolult, de ez még azt is veri :)


Joghurt
1/2 bögre kókuszreszelék
1/2 bögre áztatott mandula
1/2 mk vagy egy kapszulányi probiotikum (elhagyható)
2 bögre forrásvíz

Az összetevőket összeturmixoljuk. Ha nincs magas teljesítményű turmixgépünk, érdemes előbb felaprítani a mandulát, megőrölni a kókuszreszeléket.
A keveréket -akárcsak aludttej készítésnél- tegyük langyos helyre egy éjsazkára egy olyan edényben,  ami nincs teljesen csurig, és fedjük le egy kis gézzel vagy hálóval. Reggelre kész a joghurt. A probiotikum meggyorsítja és biztosítja ezt a folyamatot.
Reggel kapunk egy joghurtot az edény tetejére ülve, alul pedig egy savót. Ezt is felhasználhatjuk pl. szószokhoz.

2 db fürtös uborka
menta
kapor
himalája só
2 gerezd fokhagyma

Az uborkát lereszeljük, a zöldeket és a fokhagymát aprítjuk és mindent összekeverünk a joghurttal.

Hummusz
1/2 bögre csicseriborsó- ezt 24 órára beáztatjuk, majd két napon keresztül csíráztatjuk
1/2 bögre szezámmag, őrölve
himalája só
fokhagyma
füstölt paprikapor
koriander
római kömény
citromlé
1/2 dl kendermagolaj

Minden hozzávalót beleteszünk a turmixgépbe és annyi vizet töltünk rá, hogy épphogy elfedje. Habosra turmixoljuk a krémet.

Ezt répás ropogósra kentem.

Még néhány bébi mángold és vörös cikória saláta, és kész! Nagyon jól esett ez a már-már ünnepi ebéd. Kissé tartottam a csíráztatott csicseriborsótól, de meglepetésemre nem okozott kellemetlenséget. A sok zöldfűszer olyan frissé teszi ezeket a fogásokat, hogy egy igazi nyári lakomán is megállják a helyüket.
A desszert is jön majd :)

Nincsenek megjegyzések: