2010. június 14., hétfő

MÉG JÁTSZOM AZ EGRESSEL

Kicsit úgy érzem, számkivetett sorsot él ez a gyümölcs. Bár önmagában lehet, hogy nem nyújt nagy élvezetet -bár ha igazán beérik nagyon is finom, zamatos-, amint feldolgozzuk felszínre kerülnek rejtett bájai. Gyerekkorom nyarait jórészt a Duna mellett Kulcson töltöttem pót nagyszülőknél. Különleges élményt jelent ma is felidéznem az ott eltöltött időszakot. Városi gyerekként ez volt az egyetlen összeköttetésem a természettel. Most is érzem a víz párájával átitatott levegő illatát. A diófa lombja alatt a távolban a Duna hömpölyög... A parton szedett kis lilacsíkos kagylók iszap szagúak... Reggelire sült szilvalekvár nagy karély fehér kenyéren friss tejjel.. Csak villanások maradtak. Néhány képsor. 
Sokáig nem szerettük Teri néni főztjét, mert Gyuri bácsi diétás kosztján tengődtünk mi is. Aztán amikor Gyuri bácsi elment, egyszercsak megváltoztak az ízek. Kiderült, hogy Teri néni isteni szakácsnő. Elsőre a zöldborsó leves jut eszembe -a szilvalekvár és a meggyszörp után természetesen-, azután pedig a moskauer, szigorúan csokimártás nélkül! Talán ez volt az első sütemény, amit magam is kipróbáltam. Házi habcsók, folyós, fanyar sárgabarack lekvár, a rizskoch... És a felejthetetlen egres mártás. Nem tudom, ismeri-e valaki ezt a változatot, mert én sehol máshol nem találkoztam vele Felvert tojásfehérjével készül, tulajdonképpen egy édesség.Valamiért megmaradt az íze emlékként. A minap a konyhán is egres szósz volt ((főtt marhához)), és itt Egerben kaporral készítik (elnézést, ha máshol is, de én most találkoztam ezzel a változattal először). Ezt nagyon izgatottan vártam! Elhatároztam, hogy átültetem nyers változatra. 
Gondolkoztam, hogy mit csináljak az egressel, hogy ne legyen harsányan savanyú, úgyhogy végül az aszalás mellett döntöttem. 

Félig megaszaltam, majd mézzel, kókusztejjel, csipet sóval, citromhéjjal turmixoltam össze. Dobtam bele friss kaprot is, és képes voltam egy db alma kedvéért beüzemelni a gyümölcs centrifugát! Ennek levével higítottam.


Fogyaszthatjuk magában krémlevesként, vagy szószként is. sós ételekhez.




Hozzávalók két fő részére:

15 dkg aszalt egres (most a forró napon is megoldható az aszalás)
3 dl kókusztej
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
3 ek méz
1 nagy alma préselt leve
friss kapor

Nem csak nyersevőknek vagy vegánoknak!

2 megjegyzés:

Nahira írta...

Én is imádom az büszkét, mindenevőként az egyik kedvencem volt a büszkeszóz :D, ezt mindenképp ki fogom próbálni naaaagyooon jól hangzik :)

Norka írta...

Üdv nálam!

Tényleg isteni finom!
Látom Egerben... is...
Legalább nem vagyok egyedül :)