2010. július 11., vasárnap

MEGGYES-MÁKOS "MIGNON"

A mignon elnevezést Heather "moonie pie" receptjére használom, amely egy nálunk nem ismert moon pie nevű süti alapján készült nyers változatban (itt láthatjátok). Engem a mignonra emlékeztet, amit egyébként ha jó minőségű (tehát nem a rikító bevonatú, száraz tésztás és fullasztó vajas krémes óriás változat, viszont ha kóstoltatok már Szamos mignont...). De nekem ez a változat tökéletesen helyettesíti a valódit, ha felül nem múlja azt.

Az alaprecept kissé bonyolultnak, vagy inkább hosszadalmasnak tűnhet, de semmi pánik! Nagyon egyszerű. A variációk száma pedig fantáziánk és a szezon kedvenceinek függvénye.
A recept kb 20-24 darabra vonatkozik. Vigyázat! Nagyon gazdag desszert, egy kis kocka bőven elegendő, és kielégítő.

"Tészta":
4 bögre áztatott dió
2 2/3 bögre datolya vagy más aszalt gyümölcs, én most indiai fügét és mazsolát használtam
1/2-2/3 bögre kakaópor, ezt én most kevés gabonakávéval egészítettem ki (tehát a kakaó kevesebb volt)
4 tk kókuszolaj
4 tk vanília (itt legyünk flexibilisek a rendelkezésre álló vanília lehetőságekkel. Nekem most kivonatom van, és         1/4-t használtam az eredetinek)
3 csipet só

(Évával párhuzamosan próbálkozunk különböző ehhez hasonló "tészta" variációkkal. Ez a recept egy brownie jellegű tésztát eredmébyez. Ha szárazabbat szeretnénk, kihagyhatjuk a kókuszolajat, tehetünk bele maglisztet, vagy szárított hajdina csírát egészben, vagy őrölve.)

Az aszalt gyümölcsöt aprítóban, vagy nagy teljesítményű turmixgépben pépesítjük. A diót szintén gépben aprítjuk, vigyázzunk, hogy ne legyen krémes állagú, maradjon kissé darabos. Ehhez adjuk hozzá az aszalt pürét és a többi hozzávalót, és keverjük össze a gépben, de őrizzük meg a darabos állagot!


Alap (vanília) töltelék:
1 bögre áztatott kesu
1 bögre mandula tej * (nálam most kesutej)
1/4 bögre agave szirup
4 tk vanília kivonat (én jóval kevesebbet raktam bele)
1/2 tk vanília mag
1/4 bögre agave por (én ilyennek még nem találkoztam, ezért kicsit több kesut és kevesebb tejet raktam bele)
3/4 bögre kókuszolaj (na, én ezt véletlenül-vagy tudat alatt- kihagytam, csak most esik le, hogy lágyabb lett a töltelékem, de legalább nem annyira zsíros. Tehát enélkül is elkészíthető)
2 ek lecithin (nálam ez is kimaradt)

A meggyes-mákoshoz még ezeken kívül:
15 dkg magozott meggy
2/3 bögre csíráztatott mák -szerintem csíráztatva a legfantasztikusabb a mák. Sosem gondoltam volna! Egyszerűen életre kel az íze, illata.

A kesut a tejjel, agavéval, vaníliával és a mákkal krémes állagúra turmixoljuk. A meegyet darabosra turmixoljuk, olyan állagú lesz, mint egy darabos dzsem. Ezt beleforgatjuk a krémbe. Hűtőbe tehetjük a tölteléket, de a kókuszolaj nélkül nincs különösebb jelentősége.

*Mandulatej: 1/2 bögre áztatott (kb 10-12 óra) mandula barna héját lehúzzuk, majd leöblítjük.2 bögre vízzel összeturmixoljuk, majd átszűrjük. A hátra maradt pépet felhasználhatjuk krémekbe, sütikbe, vagy kiszáríthatjuk és áttörve aprítóban, turmixban lisztként használhatjuk.

Csokimáz:
1 bögre nyers kakaóvaj, a Múzeum krt-i Bio ABC-ben kapható, nem lesz mindennapos felszerelés a kamrában :(( (ez kb 200 g. Nekem csak 100 volt, de majdnem elég lett. Kókuszolaj is használható, csak  alacsonyabb olvadáspontja miatt ebben a melegben gyorsan kell majd elfogyasztani, ami egyébként nem okoz nagy gondot:) )
3/4 bögre agave
1 1/2 bögre kakaópor (nálam ezek is feleződtek)
1 csipet só

A kakaóvajat feldarabojuk, vagy reszeljük, és aszalóban vagy melegebb helyen felolvasztjuk. Lassan belekeverjük az agave-t majd a kakaót. A mártogatáshoz szükségünk lesz egy vgőzfürdőre, tehát egy edényben, melynek tetejére passzol a kakaóvajas tálunk, vizet melegítünk, és erre helyezve a csokit az nem szilárdul  majd meg.

Összeállítás:
Egy kb 23*32 cm-es formát kibélelünk folpack-kal.Ennek az alját egyenletesen kibéleljük a tészta felével. Ráöntjük a tölteléket, majd a fagyasztóba tesszük, míg meg nem szilárdul a krém annyira, hogy rányomkodhassuk a tészta másik felét, ez kb. 1 órát vesz igénybe. Ezt követően egyenletesen rátesszük a tésztát. Fóliástul kiemeljük a formából, majd felszeleteljük. Egy villa segítségével a már előkészített csokiba forgatjuk a sütiket. Rácsra vagy tálcára tesszük a mignonokat, majd hűtőbe tesszük.
A még csoki mentes sütiket fagyasztóban vagy hűtőben tárolhatjuk a mártásig.
Szobahőmérsékleten tálaljuk és élvezzük:)

11 megjegyzés:

Szamóca írta...

Jaj, de szuperul néz ki ez is!
Kár, hogy én nem tudok ilyet készíteni. :-( A nyers dolgok nekem valahogy sosem sikerülnek. Lehet, hogy csak a turmmixom, aprítóm nem az igazi, de nem tudok aszalt gyümit vagy magvakat turmixolni, de még az aprítóban sem. A krémek nem lesznek krémesek, csak darabosak. Ezek a nyers tészták sem állnak így össze, pedig úgy szeretnék én is ilyeneket készíteni.

é írta...

ááááááááááá moonie!!!! ez a gyönge pontom! csak az a baj, hogy sosincs türelmem/hozzávalóm végigcsinálni az egészet, ha el is jutok addig, hogy nekilátok, a csokimáz tuti kimarad. pedig úgy az igazi..
és persze a projekt abbamaradt, a tökéletes mooniek még nem készültek el nálam..
norka, ezek gyönyörűek!!! éééniiissskéééreeeek!!! :D

juuj csináljunk desszertpartit!!!

kérdés: a mákot meddig csíráztatod?? én csak áztatni-szárítani szoktam..

Szamóca: az aszalt gyümi pépet egy szar botmixerrel is meg tudod csinálni, ha beáztatod és vízzel együtt mixeled. a kesukrémmel szintén az a tapasztalat, hogy bánább botmixerrel is homogén krémet lehet csinálni, még áztatni sem szoktam. hajrá, ha próbálkozol, előbb utóbb eléred a célt!! :D

Norka írta...

Szamóca, szerintem se add fel! A kesu pl elég lágy lesz, ha beáztatod. És a hozzá adandó folyadékokkal működnie kéne. A tésztát pedig nem is kell olyan pépesre. Jobb, ha darabos. A beáztatás is hasznos, és az is, ha előbb késsel kicsit feldarabolod az aszalt gyümölcsöt, akár a diót is. A többi már gyerekjáték. Kitartás! Ha pedig meg lesz a desszert -party, amit Éva forszíroz, arra mindenképp el kell jönnöd!

Éva, benne vagyok! Ötlet? Most van egy jó kis helyszínem. Bár most én is készülök néhány lénapra,max 1-3.
Ha leugrasz Egerbe, van még:)

Ó! és ez most teljesen hagyományos étkezésű, idősebb vendégeinknek is nagyon ízlett.

adrienn írta...

igeeeen desszert-party *_* részvételi feltételek? Norka ugye Egerben lesz :)

Norka írta...

Szia Adrienn! Valószínűleg inkább Pest környékén lesz

Szamóca írta...

Köszi, lányok a biztatást! Próbálkozom, próbálkozom, de az a helyzet, hogy igazából fogalmam sincs, hogy milyennek kéne lennie. Ma is alkottam egy kókuszosat, ízre jó volt, de csak kiskanállal lehetett megenni. :-)
Szóval, remek ötletnem tartom ezt a desszert partit és ha szabad, én is beszállnék!

Norka írta...

Várunk!

Annipanni írta...

Norka, ez valami nagyon szuper lett!!! Húúú de megcsinálnám, de most annyira kiestem ebből a nyersbarkácsolásból :( A desszert parti viszont nagyon is érdekel, hátha beindulok újra!

Puszi!! :)

Norka írta...

Szervezés alatt:))

Gitta írta...

Norka, ezek a sütik gyönyörűek! Az augusztusi potluck lehetne ez a desszert-parti, mit szólsz?

Norka írta...

Köszönöm szépen!
Beszélhetünk róla, de nem tudom, nem lenne-e kár kihagyni az augusztusi kedvencek nem édesség formáját. Ez talán egy külön program lehetne, először próba jelleggel. Mit gondolsz?