2011. január 26., szerda

SZÜLINAPRA...

Dolce Vita blogjának 4. születésnapja alkalmából kávés ételek elkészítésére inspirálta olvasóit, és ebből persze én sem maradhatok ki. Érdekes ez a kávé dolog. Nem tudom hol kezdődik a függőség, és lehet-e egyáltalán általánosságban vett függőségről beszélni. Tinédzser korom óta vagyok szerelemben a kávéval. Sokszor próbáltam hátat fordítani a szenvedélynek, de akarattal sosem sikerült. Az elmúlt években azonban néhány havonta jön egy automatikus szünet. Csak úgy magától. Nem kívánom és kész. Mosoly szünet. Aztán eltelik néhány hét, és újra fellobban a szerelem. Itt nem a koffeinről van szó, mert sokszor pont emiatt tartok szünetet. Az aromák, ízek, illatok, variációk és a szertartás. A koffeinmentességgel az a gond, hogy nagyon nehéz jó minőségű koffeinmentes kávéhoz jutni. Bár nemrégiben sikerült egy szumátrai csodát vásárolnunk, és a  kis Bialetti Brikka kotyogós szépen gondoskodik a végeredményről.



De jöjjön a recept, ami természetesen nyers vegán. Így ha nem is teljesen, de kicsit bűntelenebbűl fogyaszthatjuk ezt a finomságot. Olyan édességet szerettem volna készíteni, ami nem csak ilyen szélsőséges étkezési szokásokat követőknek tetszik, bár valljuk be, hogy a kezdeti ellenállás után a mindenevők nagyrésze elájul nem csak a nyers desszertektől, hanem akár egyéb ételektől is. Szerintem nagyon jó mézes madzag Matthew Kenney, aki hagyományos séfből vált nyers vegán séffé, és szeritnem fantasztikus dolgokat művel.

Próbáltam az egyszerűségre is törekedni, hogy bárki számára elkészíthető legyen otthon ez a finomság. Bár használtam különleges összetevőket is, de tulajdonképpen ezek is beszerezhetőek, ha máshol nem, a Culinárisban. Én elsősorban bio minőségű alapanyagokat használtam, a minőség nagyon fontos.

Remélem megfelel az alkalomra, boldog születésnapot!!!

Két formátumban készítettem a kávédesszertet (nem is tudom minek nevezzem). Amolyan kifordított édesség lett így belőle. Lehet választani, kinek melyik íz dominanciája kedvesebb.

A "tészta":

1 bögre dió, áztatva, majd aszalva-  a könnyebb emészthetőség miatt fontos a 12 órás áztatás, az aszalás pedig egyfajta pörkölt állagot kölcsönöz, és isteni ízt. Az aszalást aszaló híján sütőben is elvégezhetjük
1/4 bögre (3-4) nagy szemű datolya
késhegyni vanília
1 ek víz
kevés reszelt narancshéj

A krém:

30 dkg mandula, áztatott, pucolt, aszalt (én nem forrázom, a minimum 12 órás áztatás után is simán lehúzható a héja)
3 adag eszpresszó, ezt lavazzából készítettem a kis bialettin
1/4 db tonkabab reszelve (Culinarisban beszerezhető, aki nem próbálta ne hagyja ki, szavakban kifejezhetetlen világba repít)
5 tk gesztenyeméz (markáns íze jól kiemeli a kávé kesernyés jellegét)
2-3 ek tört kakaóbab (nyers)
2-3 ek kakaóvaj (nyers)

kevés holland kakaópor a díszítéshez

A "tésztához" a diót aprítóban vagy turmixgépben alacsony fokozaton morzsalékosra törjük. A datolyát kimagozzuk (lehetőleg ne a tálcás cukrozott borzadályt használjuk, tudom, hogy drága a szép nagy, puha fajta, de ezért a néhány szemért megéri), és a vaníliával, reszelt narnancshéjjal (nem kell, hogy domináljon, csak annyit használjunk, hogy ellensúlyozza a desszert édességét. és a vízzel simára turmixoljuk. Ha nem visz ennyit a turmixgép, akkor próbáljuk kézzel elkeverni.

A krémhez a mandulát szintén aprítóban vagy magasteljesítményű turmixgépben először alacsony, majd magas fokozaton krémes állagúra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne melegedjen fel. A nyers konyha első szabálya a 41°C alatti hőkezelés. Kicsit hűtsük le az elkészített eszpresszóinkat, és ezután keverjük bele a mandulapépbe. Csakúgy a mézet, olvasztott kakaóvajat (41°C alatt!). Majd Szedjük ki egy tálba, és forgassuk bele a reszelt tonkát és a kakaótöretet.



Az első változatban a krém fog dominálni:
Szilikon muffinformák aljára nyomkodtam egy 1/2 cm vastag réteget a diós "tésztából", majd feltöltöttem a formákat a krémmel. Rövid időre, kb 10-15 percre fagyasztóba tettem, hogy könnyebben ki tudjam szedni a formákból.  A tetejüket megszórtam átszitált kakaóporral.



Bár az előző a változatot vártam inkább, mégis a második ízlett jobban. Ezek bonbon jellegűek lettek, itt a diós réteg dominál, de mivel a krém íze elég karakteres, kellőképpen érezhető ebben a változatban is. A krémből 1 1/2-2 cm-es átmérőjű golyókat formáltam, amelyeket 10 percre beraktam a fagyasztóba. A "tésztából" nagyobb golyókat formáltam, kb 1 nagy evőkanálnyi masszából, ezekbe mélyedést nyomtam, és ebbe került a dermedt krém. Ezt körbe zártam a diós réteggel, a golyók tetejét pedig szintén egy kis kakaóval szórtam meg. Nekem nagyon ízlik, Adrián is csak sóhajtozott:)


12 megjegyzés:

ezisén írta...

ÓÓÓÓ, egy újabb közös pont ::)) Igen nálam sem a koffein hiányzik, hanem az illat, és az egész ami körülötte van. Teltek el hónapok nélküle, de erre soha nem mondom hogy soha, igaz már vén fejjel megtaláltam a mértéket. Hiper szuper kávéfőzőnk mellé éppen mostanában kérte a Férjem, hogy ugyan vegyek már egy igazi olasz kotyogót. És hát ez az igazi a fotón. Már tudom is hol kapható csak el kell jutnom megvenni.
Drukkolok hogy nyerj ezzel a finom recepttel !!!

Norka írta...

Köszönöm SzEra! A Bialetti tényleg szuper. Szerintem a legoptimálisabb 2 adagosat venni, ami akkor adja a legjobb minőséget, ha el is készítjük benne azt a két adagot.Kávévásárlásnál csak az eltérő őrlésre kell figyelni. Én a Rezső téren vettem a Barista szaküzletben. A kávét pedig az Andrássyn, ahol nyílt egy Eko Café nevű hely, minden bio, nem is olyan drága, mint amire számítottam.

ezisén írta...

Kedves Norka! Éppen vacilláltam a 2-4 személyes között, de akkor ez megoldódott. Úgy érted ugye hogy a 2 adagosból lesz 1 normál adag. A Baristanal most csak 4 személyes van de sok jót írnak a honlapon a kis masináról, mindenki elégedett vele, ők is a kávé őrlés minőségére figyelmeztetnek. Az Eko Cafe-t nem ismerem, de majd megnézem. Köszi a sok hasznosságot!! Ja és a tonkababbal is szemeztem már egy ideje, csak az a baj a Culinárissal hogy onnan engem ki kéne tiltatni, vagy csak célirányosan beengedni, minimál pénzzel, de akkor meg minek ::)) De az ördög sokszor a részletekben rejlik, ki kell próbálnom.

Norka írta...

Nem, a kettesből kijön a két presszó adag, csak ha 4 személyeset veszel, és csak 2 adagot akarsz készíteni, akkor a nem lesz olyan jó, szóval jobb, ha kihasználod a kapacitását.
A Culinarisba én is csak úgy megyek, ha kiürült itthon a spájz, és több dologra van szükségem, ill. több kipróbálandó dolog gyűlik össze:)

Rukola írta...

Ez nagyon jól hangzik!
Bár ettől a mandula hámozástól kicsit tartok. Eleddig még egyszer sem próbáltam... De nagyon csábító a végeredmény!

Nagy Szaffina írta...

Kedves Norka!

Kaptál tőlem egy díjat, nézz be hozzám!

Baráti üdvözlettel: Szaffina

Tücsike írta...

De jó, hogy másnak is van ilyen káros szenvedélye :)
Ti hogy tudjátok beépíteni a mindennapokba a kávét? Úgy értem milyen étel előtt vagy után?
Köszönöm a választ!

ezisén írta...

Képzeld megjött tegnap a kávéfőző, de nem habos a teteje ((:: . Durvára őrölt kávét tettünk bele, de semmi. Lehet sok vízzel főzzük??

Tücsike
nem tudom Norka hogy csinálja, most, igyekszem ritkán és étkezés után, de rosszabb napokon régebben, bizony ez volt az első ((:: nincs mit szépíteni, nagyon rossz napokon most is ez az első. Hiába a sok sok tudomány, hogy nem éhgyomorra meg nem így meg nem úgy.

ezisén írta...

Ja és láttam hogy nem nyertél ((:: amit valahol sejtettem, de legalább egy külön díj kijárt volna. Mindegy így is úgy is terjedünk ::)) Láttam Siccike is elkészítette a saját szépséges tortáját.

Norka írta...

Nálam első valamilyen folyadék, mondjuk a citromos lanygos víz:), vagy az estéről maradt herba vagy gyömbér vagy árpa tea felmelegítve. Utána búzafüvet rágok, mert présünk nincs, de egyébként is imádom rágni.
Aztán kb 1 óra múlva egy zöld puding-most így hívom, mert sűrűbbre csinálom, nem iható, inkább kanalazzuk, a páromnak magvakat és aszalt gyümiket is rakok bele+ hajdina csírát szárítva. Aztán várok, ahogyan a napom engedi, mondjuk 1-2 órát és úgy jöhet egy kávé. Igazából a tápanyagok miatt próbálom külön fogyaztani, hogy ne hajtsa ki azokat. De nincs állandóság, ha elmúlik majd ez a szürkeség, elég lesz délután, vagy akkor sem lesz rá szükségem:)
Ne úgy fogd fel mint káros szenvedélyt! Fogadd el magad így és kész. Sok minden zajlik a hétköznapokban, próbálj arra gondolni, hogy honnan indultál, és persze ne téveszd szem elől a célt sem, de legyen jó az, ahol most tartasz. Értékelj minden kis lépést:)
SzEra! Lehet, hogy túl durva kávét használtatok? Azért nem kell olyan durva, mint a flteres kávéfőzőhöz, csak egy kicsit durvább, mint a presszógéphez. És nem kell tömöríteni a kávét a szűrőben. Legyen tele és egyenletesen legyen eloszlatva, hogy ne törhessen át a víz egy-egy lazább résen. Remélem ez segít így.
A díjjal semmi gond, most az aktuális nyerteseknek volt rá szükségük. Majd máshol, máskor:) Azért fini volt a desszert, még a fagyóba is raktam, nem fogyott el.

Tücsike írta...

Ó, köszönöm a válaszokat! :)
Még azt elfelejtettem kérdezni hogy tejjel, esetleg milyen tejjel isszátok?
Nekem is nagy szerelem a kávé, van egy jó kis Gaggia kávéfőzőm, frissen is darálom a kávét és igyekszem nem túlzásba vinni. Sose a koffein miatt ittam én se, hanem az íze miatt..
Az az igazság, hogy a főtt ételekhez jobban is passzolt a kávé mindig és mióta a nyers ételek felé vettem az irányt azóta bizonytalanodtam csak el kávé ügyben.

Norka írta...

Szia Tücsike! Gyakran csinálok magtejet, igyekszem jól felhigítani, hogy ne legyen túl zsíros. De most télen próbálkozgatok friss tehéntejjel, mert a magtejektől is besokalltam egy kicsit. A gabona tejeket is szeretem, azok valahogyan kevésbbé zsírosak, néha gmo mentes bio szójatejet veszek, vagy a spar-ban kapható bio rizs és szójatej kombinációt.
A mi előtt vagy után ls mennyivel viszont fontos kérdés a vitaminok miatt, itt van egy angol nyelvű link pl. a vasról (csak mert most voltunk vért adni, és mondták, hogy nagyon figyeljek, nem túl magas a hemoglobinom)http://www.vrg.org/nutrition/iron.htm
Remélem segítettem
Fú, én sokszor elbizonytalanodtam kávé ügyben de ez valahogy néha egy kapocs a "földi" dolgokhoz, néha így alkalmazkodom a környezetemhez. Különben nagyon elrugaszkodnék a hétköznapi dolgoktól. Ugyanakkor valamilyen szinten vissza is fog a fejlődésben. Végül is mindegy mi, kávé vagy más"drog", ragaszkodás így is, úgy is. De még itt tartok:))