Egyelőre próbálkozom. Kicsit még szokatlan nekem ez a blog dolog.
Kezdem is mindjárt két tegnapi recepttel:
Bár a muffin készült el előbb, mégis a főételt teszem közzé elsőként. Tönköly spaghettit készítettem füstölt tofuval és saját készítésű zsálya pesto-val. Ez egy igazán egyszerű, mégis nagyon kellemes, izgalmas étel.
Hozzávalók 2 adagra:
Tönköly spaghetti
1 csomag füstölt tofu(nem génkezelt változat!)
3 gerezd fokhagyma
Olivaolaj, extra szűz
1-2 ek. zsályapesto (az enyém nagyon tömény, így ennyi is elég belőle. Egyébként friss zsálya, dió, Himalaya só és extraszűz olivaolaj kell hozzá. Ezeket egy aprítóban egyneműsítjük és kész is van)
Himalaya só
Esetleg egy kis csíra a tetejére díszítésként.
Serpenyőben olivaolajon megpirítjuk a felszeletelt fokhagymát, rádobjuk a kockákra vágott tofut, ezt is megpirítjuk.(Vigyázzunk, nehogy leégjen a fokhagyma!)
A serpenyőbe dobjuk az 'al dente'elkészített spaghettit (ez kb. 8-10 perc. A főzővízbe csak sót tegyünk, olajat ne! Semmi szükség rá), átforgatjuk a tofuval, belekeverjük a pesto-t. Ha száraznak találjuk, tálaláskor még meg lehet locsolni egy kis oliva olajjal.
Körtés-gyömbéres muffin (24db)
80 dkg graham liszt (lehet teljes őrlésű is, én legközelebb rizsliszttel fogok próbálkozni)
2 ek. szódabikarbóna
15 dkg szójajoghurt
1/2 kg körte
3-4 dkg friss gyömbér
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1/2 dl olivaolaj
stevia ízlés szerint (ha valaki nem ismerné, hamarosan feltöltök egy cikket róla. A lényeg, hogy minden édesítőnél előnyösebb. Bioboltokban kapható. De persze mást is használhatsz.)
tisztított víz -amennyi a tészta állagához szükséges
A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd lassan hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és vizet. Aprítóban készítjük elő a gyümölcsöt (én nem szoktam megpucolni, de meg lehet) a pucolt gyömbérrel ( a legegyszerűbb és leggazdaságosabb egy késsel lekaparni a héját, ahogy a zsenge sárgarépának szoktuk), citromlével. Ne legyen túl pépes!. Belekeverjük a reszelt citromhéjat is. Majd az egész mehet a tésztába. Édesítjük steviával. Én 20 cseppet tettem bele, de így nem lett olyan édes, én így szeretem. Az elején vigyázzunk a vízadagolással, mert a gyümölcs nedvesség tartalma is hozzájárul a tészta állagához! Inkább a végén korrigáljunk a folyadékkal. Viszonylag könnyen kezelhető állagot kell kapnunk.
160°C-ra melegített sütőben sütjük 30-35 percig a kiolajozott formákba adagolt tésztát. Ha a forma mélyedéseit pont ellepi a tészta, akkor szép púposak lesznek a muffinok.
Az eltartást illetően arra kell ügyelnünk, hogy a gyümölcs nyersen került a tésztába, és pár napon belül megindulhat a penészesedés. Ez korrigálható, ha a gyümölcsöt kicsit megaszaljuk a sütőben. De nem kéne olyan sokat várni azzal a muffinnal:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése