2009. szeptember 12., szombat



Újabb tészta...
Bár néha hónapokig nem eszem tésztát, a héten ágynak döntött nátha miatt ismét ráfanyalodtam. A szombatra besűrűsödött program is csak egy gyors ebédet tett lehetővé. Szinte mindent a saját illetve a szomszéd kertjéből szedtem össze. Íme:

Paradicsomos - tejfölös penne

2 főre:
250 g tönköly penne tészta
2 db nagy, húsos paradicsom (ezek tényleg nagyon nagyok és súlyosak voltak, ha nincs ilyenünk, válasszuk a jól bevált olasz lucullus paradicsom konzervet.
1 szár angol zeller
2 gerezd fokhagyma
1 szál új hagyma
1 tk zsálya pesto
friss menta, bazsalikom
oliva olaj,
himalája só, 1 ek citromlé
1 1/2-2 dl zsíros tejföl
A tésztát megfőzzük sós vízben (8-10 perc), eközben elkészítjük a szószt: a hagymákat szeletelve megpirítjuk egy lábasban hevített oliva olajon, majd rádobjuk a kockára vágott paradicsomot. Közepes lángon hagyjuk, hogy szétessen a paradicsom. Mikor ez megtörtént, hozzáadjuk a sót, szeletelt zellert, zsálya pesto-t, citromlevet, a fűszernövényeket. Behabarjuk a tejföllel (ne aggódjunk a híg állaga miatt -hacsak nem túl vizes tejfölt használtunk-, be fog sűrűsödni). De ha szeretnénk, használhatunk egy kevés teljes őrlésű lisztet a habaráshoz. Egyet forrhat, majd beleforgatjuk a leszűrt, hideg vízzel lehűtött pennét, melyre előzőleg -a hűtést követően- kis oliva olajat locsoltunk. Díszíthetjük egy kis zellerszárral, mentavirággal. Elbír egy könnyű vörösbort, mondjuk egy portugieser-t vagy pinot noir-t. De ne válasszunk túl bonyolult bort! Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: