2009. december 8., kedd

BIRS - SZŐLŐLEKVÁR

Már egy ideje tervezgettem ezt a lekvárt, ami augusztus végén született meg. Így is képzeltem...
Hozzávalók:
1 kg birsalma
1,5 kg szőlő
Stevia ízlés szerint
8-10 dkg Moscovado cukor
gyömbér
5-6 szem kardamom
1 db lime leve és héja
3 db jázmintea filter (jó minőségű teára van szükség, hogy a jázmin érvényesülhessen)

Elkészítés:
A megpucolt birsalmát felkockázzuk, a tisztított szőlővel és a többi hozzávalóval lassan főzzük, míg a gyümölcsök szinte szétfőnek, és a elérjük a lekvár állagot. A teafiltereket csak kb 5-8 percig hagyjuk ázni a forró keverékben.
Ha elkészült, tiszta befőttes üvegekbe töltjük, lezárjuk fóliával és a kupakokkal, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk az üvegeket. Én ezúttal sem hagytam ki a száraz dunsztot, biztos ami biztos.

Nincsenek megjegyzések: