2010. május 4., kedd

FAGYI TORTA ORGONÁVAL, MÁKKAL/ LILAC AND POPPY SEED I.C. CAKE

For English version please scroll down a bit!

Nagyon bele melegedtem az ötletelésbe, mégha ez a bejegyzéseim mennyiségén nem is látszik meg.
An. dobta fel az első labdát, a heti nyersétel menüs verseny kiírásával, ezer köszönet a lehetőségért és a díjért! Nagyon kellemes kihívást jelentett. Szeretem a változatosságot, nem szívesen eszem ugyanazt folyamatosan, próbálok mindig új dolgokat elkészíteni általában abból, amit otthon, a piacon, vagy a környéken találok. Azt hiszem a menü is ezt tükrözi. Ha elsőre nem is látszik, az ételek általában nem ígényelnek sok időt az elkészítéshez, mégis változatosak, izgalmasak.

Múlt héten mint aki besózott, úgy ugrottam Heather Pace fagyitorta verseny felhívására, melyben természetesen élő vegán fagyikölteményt kell kiötleni. Na, innentől nem bírtam magammal. Ma reggel már a  kész torta gondolatával ébredtem. Mert bizony, bele telt egy kis időbe az előkészítés: mákcsíráztatás (melynek ötletét Ákos adta az isteni édességével, amit egy Pesten töltött napomra rendeltem), orgona gyűjtés, csípkedés, kandírozás stb. Így tehát Heathy fagyis könyve segítségével elkészítettem a kis csodámat. Nekem legalábbis az. Igyekeztem nem elkapkodni -mert hajlamos vagyok az ilyesmire. 



Nézzük rétegenként felülről lefelé, mert onnan kellett kezdenem:
Vanília fagyi alap, de kesu helyett dióból, ami intenzitása révén tulajdonképpen dió fagyi lett, benne

 kandírozott orgona
Mákszósz
Mákfagyi a vanília alapján csíráztatott mákból
Benne orgona csókok

Ezután egy orgona krokant, vagyis egy ropogós orgona réteg a kandírozott virágból és hajdinából


Az alsó réteg pedig ismét dió fagyi. Díszítésként hajdinába forgatott orgona csókokat és kandírozott orgonát használtam.

 Remélem tetszik!?
A párom igyekezett nyomást gyakorolni rám, hogy használjak jellegzetes magyar alapanyagokat. Mivel az angol nyelvű szakirodalomhoz képest nálunk ez az irányzat még igencsak gyerekcipőben jár, ezért úgy vagyok vele (mint általában más, itthon hiányos szakmai vonallal), hogy előbb inkább az alapokat sajátítanám el, és aztán jöhetnek a variációk. De most egy szava sem lehet! Mák, dió, orgona. Tudom, az első kettő kevésbé idényszerű, de nem akartam "gyorsított" epret, vagy ehhez hasonlót venni. A mák csíráztatott formája azonban talán nem mond ellent a tavasznak. A dió a kesut hívatott helyettesíteni, az orgona pedig már teljesen megbolondított az elmúlt hetekben. Teljesen bezsong tőle az ember. Főleg, hogy mondhatni egy vad orgona dzsungel vesz minket körül, gondolhatjátok:)

Tehát így született ez a kis tortácska...
 És akkor most következzen az angol verzió, mert hát ez is a verseny feltétele, írni a tortáról, de gondolom Heathy nem nagyon beszél magyarul.

Here is the English version about the Lilac & poppy seed ice cream cake!

After another challenge -which was creating a raw living weekly menu- revealed by An. I was excited to jump in another one: the raw vegan ice cream cake challenge by Heather Pace! I couldn't really hold myself. So this morning my first thought was as I opened my eyes: the cake! Which really needed some patient considering the preparations of some ingredients. These were the sprouted poppy seeds, harvested, picked and candied lilac flowers. According to Heathy's e-book of raw ice creams I prepared my little wonder. Well, it is for me at least. At this time I really tried not to rush, I do sometimes unfortunately.  

Let's see it from layer to layer. I start it from the top as I prepared it in that order:
Based on Heathy's vanilla ice cream except it's made of soaked walnut instead of cashews, so because of its intense flavour it became a walnut ice cream already. I mixed in some of the candied lilac.

Next is a sprouted poppy seed sauce
Sprouted poppy seed ice cream (based on the vanilla) with lilac macaroons sinked in it
Lilac croquant with crispy buckwheat
And another walnut ice cream on the bottom. 
As decoration I sprinkled the top with the candied flowers and surrounded it with buckwheat covered macaroons.

I hope You like it!?

My darling really wanted to convince me about using local specialties as ingredients. The only problem, that here, in Hungary raw foodism is still very new, so there is not enough and proper literature about it. And I prefer getting familiar with the basics first and then I can make my varieties. But he can't say a world!
Poppy seed and walnuts are really characteristics in Hungarian gastronomy, and though they are not the stars of the season maybe the sprouted poppy seeds have something to do with spring. And I'm not keen on strawberries and other fruits yet still they have a couple of weeks to arrive here. But lilacs are really seasonal! Their smell just make me crazy! Well, we basically live in the middle of a wild lilac jungle:). So You can imagine!
That's how I imagined it:)

12 megjegyzés:

Heather Pace írta...

OMG!! Girl, your cake is totally fabulous and unique. I love the candied lilacs and dome shape. And thanks so much for posting in english too :)

guavablossom írta...

Your cake is AMAZING! It is so creative and beautiful! Well done!!!! :)

Adorján Éva írta...

woáoáoáoáoááááá
nem hiszem el!!! én is éppen máktorta költeménnyel ébredtem reggel !!!! :D
azért lehet h megcsinláom, mert egészen más.
tényleg nagyon egyre forognak a kerekeink. olvastam a menüdet is, az is szuper, és nagyon tetszenek benne az extra hozzávalók. valahogy én is így képzeltem el a fagyitortámat, valami ínyencre.
húúúú és milyen lett? húúúúú, de megkóstolnáááám!!!!!!!

Annipanni írta...

Woooaaa! Hát ez valami fantasztikus költemény!!! :))) Nagyon tetszik!!
Nem is tudtam, hogy az orgonát is meg lehet enni :-O Vadító lehet az az orgona dzsungel körülöttetek, én imádom az illatát!!! :)

Szamóca írta...

Hú, ez nem semmi!
Nekem még az is új volt, hogy lehet nyers fagyit készíteni! Ez az orgonás csoda nagyon tetszik. Recept is lesz? Vagy ez már az? Mert én béna vagyok és ez alapján még nem tudnám elkészíteni. :-(

Norka írta...

Thank You Heathy and Guava girl! By the way I have to check it out on Your page what you can use guava for. Well, we are not a guava paradise, but you never know:)

Húú! Évi, ne ijesztgess. Nulladik típusú találkozások. Vagy egyszerűen csak asztrálutazgatsz éjjelente?:))
Nagyon szupi lett, legalábbis nekünk nagyon ízlik. Nem lett émelyítően édes, azt nem szeretem. Lágy, pasztell ízek, akárcsak a színek. Le kell ülni, és időt kell szánni az elfogyasztására. Úgy érdemes.
Azért csináld meg a Tiédet! A mák is nagyon izgalmas. Csak le vagyunk ragadva a rétesnél, beiglinél stb. Ezek is nagyon finomak, de én jobb szeretek játszani az ízekkel, alapanyagokkal.

Annipanni, igen ehető! Ráadásul egy általam valamikor rajongott főiskolai tanárom írása olvasható a netes Terebess lexikonban az ehető virágokról. Érdemes elolvasni.
Tényleg fantasztikus az orgona erdő, na nem lóg a szánkba, de a szomszédunk domboldala (ami nem kicsi), a többi kert, és a környező szőlőket határoló tisztások burjánzanak:)
Párocskám még szörpre is gyűjtene, ha marad még a hétvégéig.

Szamóca, recept majd később, ez is verseny feltétel: a recept nem szerepelhet ebben a bejegyzésben:( De nem titkolom el, megígérem, egyébként egyszerű.

kelli írta...

GORGEOUS!!!

Jenny írta...

the crunch buckwheat with cold smooth ice cream is an awesome idea.

Norka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Norka írta...

And how great it is! :)
Thanks for visiting!

cicamica írta...

Nagyon kulonleges eredeti ilyennel meg nem talalkoztam.
Szivbol gratulalok ! Oh mit adnek ha bele tudnek torkoskodni..........Igy csak a kepeket csodalom....

Norka írta...

Szia Cicamica!
Köszönöm szépen :)
Lassan nyílik a bodza, az akác, úgyhogy folyt. köv:)