2011. január 12., szerda

CALZONE, NYERSEN

A The sunny raw kitchen című blogon, Carmella receptjének egyből elcsábultam.
A receptben szereplő arányokat én megfeleztem, és az itthon található alapanyagok szerint módosítottam. A csíráztatás és aszalás miatt egy kicsit időigényes, de megéri elkészíteni, a párom teljesen odavolt érte. Laktató, finom, és ha néha pizzára vagy ilyesmire vágynánk, tényleg teljes mértékben kielégíthetjük sóvárgásunkat. Persze ez nem csak egy telefonhívás, vagy egy ugrás a sarki pizzázóig, de készíthetünk egyszerre nagyobb adagot, lefagyaszthatjuk, vagy elészíthetjük csak a tésztát, és ezt is tárolhatjuk későbbi felhasználásig, amikor csak feltétekkel gazdagítva pizzaként is fogyasztható. Ilyen nyers pizzalap recept persze rengeteg variáció szerint készülhet, ez egy szerencsésebb, kevésbbé zsíros változat. (Íme egy régebbi,  olajos magos recept, ebből egy kis méretű lap is bőven elegendő volt.)


A tészta hozzávalói (az én változatom):


2     bögre hajdina csíra3/4  bögre áztatott lenmag
1db sárgarépa
1db kisebb zellergumó1 gerezd fokhagyma1 tk kurkuma
2ek szárított zellerzöld (természetesen lehet friss is, de nekem most ez volt itthon)1tk Himalaya só

"Sajt" réteg:


1/3 bögre áztatott kesudió
2/3 bögre áztatott (és szárított) dió
kevés tamari szójaszósz
citromlé

Paradicsomos réteg:


2/3 bögre aszalt paradicsom (az enyém már eleve zöldfűszerekkel lett megaszalva, de ezek pótolhatóak az elkészítésnél is)
1/3 bögre szárított gomba (én szegfűgombát használtam)

Zöldségek (összesen kb 2 bögrényi):


sárgarépa
cékla
spaghetti tök
zeller
bazsalikom
fokhagyma
olíva és tökmagolaj 
Himalaya só
citromlé


Elkészítés:
Carmella-tól eltérően én teljesen egyneművé turmixoltam a tészta összetevőit. Ha van aprítód, célszerűbb azzal készíteni. Először a zöldségeket aprítottam fel egy kicsit, majd hozzáadtam a többi anyagot, és tésztává turmixoltam őket.  
Az aszaló tapadásmentes lapjaira két félkör alakban kiterítettem a tésztát, kb fél cm vastagságban. Ezután 4 órát aszaltam a bűvös 41fokon (Carmella itt leírja kísérletezéseit a hőfokokkal kapcsolatban, és van egy elég alapos bejegyzése az Excalibur aszalóról és általában az aszalásról, hőfokokról, ami nem csak a 41fokos, enzim megőrzési kulcs hőmérsékletre tér ki, hanem technikai információkat is ad a célszerűség és gazdaságosság jegyében). Ezután óvatosan megfordítottam, lehúztam róla a tapadásmentes lapot, majd további kb. 1 órát aszaltam. 
Eközben elkészülhetnek a töltelékek:
Az aszalt paradicsom olajába áztattam a gombát, majd kb 1/2 óra múlva leöntöttem a bő olajat (ez mehet a zöldségekre), kicsit össze aprítottam őket a turmixgépben. A "sajt" összetevőit is darabosra törtem. Kenhető lett, de nem massza jellegű. A zöldségeket felkockáztam (kb. 5x5 mm), majd a pari és gomba olajával illetve egy kis tökmagolajjal valamint a többi ízesítővel összekevertem.



Kiválasztottam a picit kisebbnek tűnő tésztalapot. Erre elsőként a magkeveréket kentem, majd ezen oszlattam el a gombás, paradicsomos réteget.  Erre kerültek a zöldségek (a hátramaradó olajat, ami időközben összegyűlt a zöldséges tál alján, azt nem tettem hozzá). A másik tésztát ráhelyeztem a zöldségekre, és összedolgoztam a széleket. Ezt segíthetjük azzal, hogy bevizezzük egy kicsit, és akkor könnyebben összetapadnak a szélek, illetve a tésztát szétnyomkodhatjuk egy kicsit, és a belül lévő még nedves tésztarészek segítségével is végrehajthajuk ezt a műveletet. Arra törekedjünk, hogy őrizzük meg a tészta épségét.
Ezután még legalább egy éjsazkán át aszaljuk.
Az aszalóból kiemelve, szeletelve még melegen fogyaszthatjuk, de persze hidegen is biztosan finom. 
Rögtönöztem hozzá egy kis pesto-félét az itthon talált alapanyagokból. Nem akartam túl zsírosat, magosat, így született ez:

néhány szem brazil dió
1/3 bögre aszalt paradicsom
1/3 bögre mungóbab csíra (ezt jó alaposan öblítsük le, ezt megelőzően akár apríthatjuk is egy kicsit, így jobban kioldódik a keményítő tartalma, amely ízben sem túl kellemes)
kis Himalaya só
citromlé
rukkola
víz
rakhatunk bele kevés csípőset is, ha szeretnénk.



Nem turmixoltam teljesen homogénre, nagyon finom lett a calzone-val.





7 megjegyzés:

Nagy Szaffina írta...

Nagyon ínycsiklandozó a kinézete!

ezisén írta...

Húú nagyon jól néz ki!!Már régóta nézegettem, mint nagy tészta rajongó, lehet hogy veszem a bátorságot és én is kipróbálom.

Norka írta...

Szaffina, nagyon finom is volt:)
SzEra, bátran indulj neki! tényleg isteni. Olvastam, hogy belevágtál egy 100%os nyers étrendbe, az ilyen ételek kihúzhatnak a pácból, ha nagyon megkívánnál valami régi ízt. Sok sikert:))

ezisén írta...

Köszönöm!!
Azt hiszem minden hétvégén valamivel el fogom magam kényeztetni, ez lesz az első. Ráadásul van olyan műanyag izém amivel össze lehet csukni a tésztát és szép peremet készít a szélén. Ami persze csak a külcsín miatt lehet fontos ::))

Norka írta...

A külcsín igenis fontos! Az enyém a rusztikus kategória inkább:)

Sprinzette @ Ginger and Almonds írta...

Looks great - am enjoying all your pictures

Norka írta...

Thank You:)Try the flavours!