2012. július 27., péntek

ŐSZIBARACKOS CITROMKRÉM SZEDERREL, OSTYÁVAL

Vicces, hogy őszibarack, és már most micsoda dömping van belőle.
Én a fehérhúsúra esküszöm. Nekem az az őszibarack. Talán a gyermekkor tehet róla :) Azután jött a kopaszbarack és a sárgahúsú őszi őrület, de nekem az valahogy nem az igazi. Finom, de valahogy idegen.
De persze  nyugodtan használhatsz ilyet is a receptben, ha ezt jobban szereted.
Mostanában igyekszem egyszerűségre törekedni a blogon. Annál is inkább, mert egyébként is kevés idő jut az ételek elkészítésére, és talán ezek most praktikusabbak is mindenkinek.
Ez is egy ilyen gyors és egyszerű édesség lesz. Na az ostya kicsit több türelmet igényel, de előre elkészíthető nagyobb mennyiségben, így bármikor elővehetjük kiegészítőként egy -egy édességhez.




2 adaghoz…

A krémhez


1 db fehérhúsú őszibarack
1 bő marék áztatott mandula (női marok :) )
6 szem datolya
1 csipet himalája só
1 kis szeletke gyömbér
1 db bio citrom leve
a citrom negyedének a héját is használjuk fel a fehér résszel együtt (csak ha bio citromot használunk!)
vanília, ízlés szerint
kevés víz
szeder

A szeder kivételével minden hozzávalót krémesre turmixolunk. Ehhez csak annyi víz kell, amennyivel el tudjuk turmixolni a keveréket, illetve ennek mennyiségével kedvünk szerint alakíthatjuk a krém sűrűségét. Ennek érdekében célszerű először a barackot a turmixgépbe tenni, aztán a többit. Ha nagyon kemény a datolyánk, akkor beáztathatjuk egy kevés vízbe, ez esetben ezt az áztatóvizet használjuk később a turmixoláshoz is.
Ha kész, tálkákba kanalazzuk a krémet. A szedret tehetjük a krémbe, de rétegezhetjük is, vagy ráültethetjük a szemeket a krém tetejére.

Az ostyához (1.5 teflex lapnyihoz):

1/2 bögre őrölt lenmag
1/2 bögre őrölt szezámmag
1/4 bögre méz (juharsziruppal igazán ropogós lesz)
Fekete szezámmag díszítésnek -elhagyható, vagy felcserélhető mással

Összedolgozzuk az alapanyagokat, így egy sűrű masszát kapunk. Ezt kenjük szét az aszaló tapadásmentes lapján amilyen vékonyan csak tudjuk.
Egy nem éles konyhai eszközzel -lehet ez vajkés is, csak a teflexet ne vágjuk át, az a lényeg :)- kialakítjuk a kívánt formákat. A háromszögeket úgy csináltam, hogy először egyszer megfeleztem a lapot, majd a felező vonalra merőlegesen keskeny téglalapokra osztottam a masszát. Ezeket a téglalapokat átlósan megfeleztem, így elég sok ostyám lett.

Szórjuk meg a fekete szezámmal, kicsit nyomkodjuk bele a masszába a magocskákat, majd aszaljuk 40 fokon jó sokáig. Kb 24 órán át.
A maradékot légmentesen, dobozban tárolhatjuk, hetekig eláll.


A díszítéshez:

ehető virágok, menta- vagy bazsalikomszár
Én borágót, mályvavirágot és mentaszárat használtam.


Éééés…
egy meghívó!!!

Ismét gourmet vacsorát tartunk Ágival, és nem kisebb esemény , mint az ÉletKonyha első születésnapja alkalmából.

‘Al fresco’, szabadtéri vacsorára invitálunk igalmas nyári ízkalandokra


Részletek a weboldalon vagy a FB oldalunkon.

Jelentkezhetsz emailben a

info@eletkonyha.hu címen.

Várunk :)





Nincsenek megjegyzések: