2010. szeptember 14., kedd

NYERSÉTEL VILÁGNAP OKTÓBER 10.-ORSZÁGOS POTLUCK

Október 10-e a nyers, élő ételek világnapja!
Ezt a különleges alkalmat egy nagyszabású batyusbállal, potluck-kal szeretnénk megünnepelni. Mindenkinek, akit érdekel az egészséges életmód és jó minőségű életvitel, valamint a környezetünkkel való harmonikus együttélés, annak ott a helye 2010.október 10-én a délután 3 órakor kezdődő találkozón! Ha sosem hallottál még a nyers étkezésről, azt sem tudod mi fán terem, akkor is gyere el! Kezdőknek, haladóknak, fiúknak, lányoknak és a család minden tagjának szól ez a felhívás!
Találkozzunk! Osszuk meg egymással tapasztalatainkat, nehézségeinket és sikereinket, melyeket a tudatos életmód kialakítása során éltünk át. Cseréljük ki kulináris kísérleteink eredményét: a nyers étkezés messze nem jelenti a gasztronómiai élvezetekről való lemondást! Ellenkezőleg. Új kapuk nyílnak meg előttünk, egy új világba csöppenünk. Merjük elengedni a hagyományos konyhai technológiákat, a bevett szokásokat!    
Bővebben Gittánál is olvashatsz erről, illetve a helyszínről és részletekről hamarosan több információval tudunk majd szolgálni. Ha van ötleted, azt is szívesen fogadjuk.
Találkozzunk személyesen!

Egy kis édes csábításként:
Szeder palacsinta mogyorós csokoládé fagylalttal


A fagyival kezdem, mert ennél egyszerűbbet el sem tudok képzelni.

2 adaghoz:

2-3 db banán felkarikázva és lefagyasztva
2-3 ek kakaópor -én nyers kakaóport használtam, de hagyományos is megfelel, lehetőleg bio minőségű legyen
1 marék áztatott, majd szárított török mogyoró
1 csipet Himalája (nálam most -is- vaníliás) só

A fagyasztott banánt turmixgépben összedolgozzuk a kakaóporral. Ha nehézkesen menne, adjunk hozzá egy pici vizet. Tálkába szedjük, és megszórjuk durvára vágott török mogyoróval. Ízesíthetjük kedvünk szerint. Kakaó helyett használhatunk karobport, kávét (lehet, hogy az instant itt praktikusabb), használhatunk bogyós gyümölcsöt, narancshéjolajat, reszelt lime héjat stb. Egyébként nem vagyok egy nagy banán rajongó, de ez tényleg egy praktikus megoldás, ha egy kis fagyira vágyunk. A hagyományosnál biztosan könnyebb gyomrunknak ill. elkészítését illetően is. Rengeteg nyers fagylalt készítési lehetőség van, de a megszokott receptek általában sok olajos magot tartalmaznak. Persze azokat is nagyon érdemes kipróbálni (itt, itt, és itt az én receptjeim között), de ha idő szűkében vagyunk, vagy kevésbé zsírosra vágyunk, esetleg valaki allergiás tünetektől szenved az olajos magok fogyasztását követően, akkor ez egy jó megoldás. Hozzáteszem, hogy amellett, hogy a szénanáthám az étkezési szokásaim finomításával párhuzamosan szerte foszlott, volt némi kellemetlenségem a török mogyoró héjának fogyasztásakor. Múlt heti tesztelésem (ezzel a finom fagyival) már negatív volt, és tegnap az Évinél fogyasztott töményebb mogyoró fagyival is kiálltam a próbát:)) És a mogyorós trüffeljével is. Na most lebuktunk:) Hát igen,  a tegnapi egy desszert vacsora volt. Előnye és hátránya is van: rendkívüli módon élénkítenek ezek az ételek, de tegnap éjjel, mikor vissza értem Egerbe,  és 1-kor még nagyokat pislogtam az ágyban, hát... legközelebb talán sikerül korai uzsonnára időzíteni. (Egyébként Anna kislánya is teljesen bepörgött a nyers csokitól:) ) Négyórás alvás bőven elég is volt, kipattantak a szemeim 5-kor, és megjegyzem: három hete nem iszom kávét. Nem önszántamból, egyszerűen a testem parancsol, nem akarja, hogy kávét igyak. Aki ismer, az vagy jót nevet ezen, vagy leesik az álla, mert én és a kávé szoros érzelmi viszonyban állunk már hosszú-hosszú évek óta. De hát ez van. Megmarad a ritka alkalmakra.

Visszakanyarodva a recepthez, következzen a palacsinta:
1/2 kg szeder (lehet fagyasztott is, én még kikaptam az utolsó darabokat, sőt, sárga málnát is kaptam. Ő most fagyoskodik)
2 bögre kókuszreszelék
1 csipet só
méz ízlés szerint
1 ek kendermag (elhagyható)
2 ek lenmagliszt (lehetőleg sárga)
1/2 mk ceylon-i fahéj

Ha nem szeretjük a szeder magvait, átpasszírozhatjuk, én ezt nem tettem. Mindent összeturmixolunk. Egy evőkanállal az aszaló teflex vagy más műanyag lapjára (lehet sütőben is sütőpapíron, ez esetben a legalacsonyabb fokozaton nyitott sütő ajtó mellett végezzük a szárítást) halmokat rakunk, amiket a kanál hátoldalával szétlapíthatunk kis palacsintákká. 41°-n aszaljuk kb 6 órán át, majd mikor a tetejük megszikkadt, akkor megfordítjuk őket, de most már a teflex lap nélkül aszaljuk tovább kb 4 órán át. Próbáljuk még hajlítható formában befejezni az aszalást. Ki lehet szárítani teljesen, így  tovább eltartható légmentesen zárt dobozban. A hajlíthatót is eltehetjük hűtőszekrénybe, dobozba zárva.

Az előre elkészített palacsintákra kenjük a friss fagyit és hamm! Bocsánat, de tényleg annyira jól esett:) 

Mostanában én is elég sok desszertet közöltem itt, pedig ez a ritkább fogás az asztalon. Inkább zöldségeket eszem főtt gabonákkal és valamilyen nyers mártogatóssal, szósszal. Ezekből is újra készítek majd bejegyzést. 

A televízióban látott ételek receptjét is közlöm majd amint hozzájutok a képekhez. Elnézést is kell kérnem, mert a neten jelzett időponthoz képest 20 perccel előbb kezdődött a műsor. Így most várok egy felvételt tőlük, mert nem sikerült az egészet rögzítenünk. Látta valaki a műsort? 

Találkozunk október 10-én!




4 megjegyzés:

Adorján Éva írta...

áááááááááááááá gyönyörűek a palacsinták! mmmmm :)
amikor felfedeztem, teljesen rákattantam én is a banánfagyira, és lehet h túlzásba vittem, mert most már valahogy nem ízlik, más gyümölcsökkel keverve igen, de vaniliásan, kakósan nem bírom már.. :(

Norka írta...

Köszi! Azért még van mit tökéletesíteni rajtuk. Engem ez a veszély nem fenyeget:)
Nálunk ez ritka fogás. De tényleg praktikus, ha valami gyors dologra van szükség

Annipanni írta...

Hmmmm, micsoda receptek!! :) Igen, a banán alapú csokifagyit én is leteszteltem a nyáron. Számomra az volt a döbbenet, hogy egyáltalán nem esett jól a hideg fagyi (vagyis a fagyott gyümölcs, és egyik sem)... túl hideg volt. Úgyhogy inkább pudingként eszem ezt a párosítást :) De Évi magokból készült fagyija isteni volt tegnap és nem zavart a hideg sem!!!

Gitta írta...

Nóra nézz be hozzám, ajándék vár!
puszi