2011. május 27., péntek

EPRES MANDULAJOGHURT

Nagyon egyszerű tejmentes finomság reggelire vagy csak úgy desszertként is. A receptet Joan könyvéből, a Napeledelből kölcsönöztem.




1 bögre áztatott (12 óra) mandula
1 bögre víz
1,5- 2 bögre eper
2 szem datolya vagy virágméz ízlés szerint
Esetleg egy kis vanília

A mandulát alaposan összeturmixoljuk a vízzel, és egy befőttes üvegbe töltjük, egy vászondarabbal lefedjük. Meleg helyre tesszük 4-6 órára, ezalatt az idő alatt szépen megerjed a sűrű mandulakrém, és olyan lesz, akárcsak egy savanyított tejtermék.
Ezt a mandulajoghurtot összeturmixoljuk eperrel és az édesítőkkel.  Feldobhatjuk még egy kis vaníliával is.

8 megjegyzés:

SzEra írta...

Joan könyve sok kincset rejt, kár hogy kevés a fotó benne, és ami van is olyan mintha én csináltam volna ((:: Nyáron én is tervezem hogy sokat kipróbálok. Sőt ha igaz vasárnap eljutok hozzá. Ezt most nagyon megérdemlem ::))

Gitta írta...

Ez a mandula savanyítás nekem eddig nem sikerült. Ha csak úgy hagytam langyos helyen, olyan lett, mintha megromlott volna, nem tudtam megenni. Valamit rosszul csinálok...

SzEra írta...

Gitta, én a mennyiségtől függően 1-2 probiotikus kapszulát teszek bele, kibontva a burkából csak a port, és mindig sikerült eddig.

Gitta írta...

Ja, akkor ez hiányzott nekem!
legközelebb így fogom kipróbálni. Milyen kapszula? Mi a neve? Bárhol lehet kapni?

Norka írta...

SzEra, sajnos nem jön össze a vasárnap:( Pedig nagyon szívesen elmennék én is. De Neked nagyon szép napot kívánok! Biztosan nagyon jól érzed majd magad.

Gitta, nem használtam probiotikumot, a mandula minősége illetve származása viszont nem mindegy. Milyet használsz? A zacskózott pl lehet, hogy hőkezelt. Én helyi mandulát szoktam használni, és ez most tényleg nagyon kellemes, lágy, joghurtos ízű lett. De a probiotikum biztosan segít.

SzEra írta...

Béres ProBio6 kapszulát szokott a Férjem szedni, így ebből szoktam elcsenni. patikában DM ben is kapni)
Tavasszal szembesültem a mandula körüli bonyodalmakkal. Eddig csak azt hittem hogy össze vissza vegyszerezés a gond és hogy amit itthon mindenhol árulnak az nem hazai mandula.Aztán a napokban olvastam azt hiszem talán Kristen oldalán, hogy még hőkezelt is, mert ő meg Olaszországból rendelt nyers mandulát, mivel az USA szabvány szerint mindent hőkezelnek, mielőtt piacra dobják ((::
Ma a Bio piacon vettem mandulát 3800 Ft/Kg ami azt hiszem jó ár, már ha a nem bio 3200 Ft hoz hasonlítom. Lehet akkor ezt kipróbálom kapszula nélkül.

Sütő Mónika írta...

Szépséges összeállítás!
Azta, a mandulát is hőkezelnék?! Durva. Most már biztos, hogy ültetek 1-2 fát. Hamar meghozza az árát:-D

Norka írta...

Köszönöm Mónika!
Mi is ültettünk már fát, de kell még egy kis idő, míg terem majd. Bio mandulát is nehéz szerezni, mert úgy tudom, nagyon permetezik:(