2010. március 5., péntek

ÉDESKÖMÉNY KRÉMLEVES ASZALT PARADICSOMMAL

Rájöttem, hogy a mindennapi "munkám" igencsak visszavesz teljesítőképességemből. Olyan érzés, mintha otthon kezdődne az igazi műszak! Amit valóban jólesik csinálni. De sajnos, nem mindig tudok szárnyalni, mert egész nap teljesen más jellegű ételekkel kell foglalkoznom. Bizonyára más lenne a helyzet, ha valami teljesen eltérő munkám lenne.
Azért tegnap mégis csak megszületett a finom vacsora!




Hozzávalók 2 főre:

2 db édeskömény
1 db kisebb avokádó
1 db kígyó uborka
csipet Himalája só
6-8 db koktél paradicsom
néhány csepp narancshéj olaj (elhagyható)
1/2 grépfrút leve
2 ek citromlé
friss kakukkfű
néhány csepp kaporolaj
)Pernod, elhagyható - nálam kimaradt)

A paradicsomokat megmossuk, majd negyedeljük. aszalótálcára (aszaló hiányában sütőlapra) helyezzük, megszórjuk a friss kakukkfűvel. Néhány órás aszalás után (sűtőben 50°c-n lehet szárítani nyitott sütőajtó mellett)   elkészült. Ízlés szerint lehet félig, vagy teljesen szárítani, minél inkább csökkentjük a nedvesség tartalmát, annál inkább koncentrálódnak ízei.  A kígyó uborka levét kipréseljük centrifugán (lehet, hogy a turmixolás és szűrés is megteszi). Az édesköményt megtisztítjuk, ha van zöld levele (remélhetőleg igen), akkor abból félre teszünk két szárat a díszítéshez. Két vékony szeletet pedig a paradicsomok mellé teszünk aszalódni, ezekből szintén dekoráció lesz. Ezután feldaraboljuk az avokádóval együtt, és összeturmixoljuk a grépfrút- és uborkalé hozzáadásával. Hozzáadjuk a sót. Jól lehűtjük.
Tálaláskor a paradicsom gerezdekkel díszítjük, illetve ezek töltik be a levesbetét szerepét. Ezen kívül elrendezzük rajta a szárított édeskömény szeletet, szárat, és meglocsoljuk néhány csepp kaporolajjal.
A Pernod -egy francia ánizs és fűszernövény likőr- fakultatív, de emlékeim szerint nagyon passzol hozzá, egy kevéskével ezért meg lehet bolondítani.
Az édeskömény remek C vitamin, magnézium és vas forrás: Ez utóbbit nem is gondoltam volna! Mindig keressük a természetes, vega vasforrásokat (jönnek nekem is mindig a hússal, májjal), hát itt van még egy!
Ahogy összekevertem a paradicsomot és az olajat a levessel, együtt a frissítő édeskés ánizs íz és az édes paradicsom isteni élményt nyújtott!

4 megjegyzés:

Szamóca írta...

Jaj, de nagyon szeretem az édesköményt, viszont nyersen még nem ettem. Így is nagyon jó lehet!
És azt sem tudtam, hogy említésre méltó vastartalma van, úgyhogy ennek fényében több édeskömény lesz itthon.

Gitta írta...

Szia Norka, nézz be hozzám!
puszi: Gitta

Ami írta...

Nagyon jól néz ki, biztos finom is volt! :) kipróbálom :)!!!

Norka írta...

Csak rajta! Nagyon frissítő és könnyű.