2010. április 29., csütörtök

LENMAG TOAST, KÓKUSZKRÉM

Vettem néhány könyvet, ezt a receptet az Any's raw food-Dessertrs címűből kölcsönöztem némi változtatással.

Nagyon egyszerű, de mégis nagyon egészséges, és finom ropogós. Sok féle képpen variálható.


Hozzávalók kb 1 1/2 aszaló laphoz:
1 bögre lenmag- én vegyesen használtam világosat és sötétet
1 bögre csíráztatott hajdina
1/4 tk só
2/3 bögre szezámmag-én ezt is vegyesen használtam feketét és fehéret, hántolatlant
1/2 bögre mazsola
1/3 bögre líciun gyümölcs
1 1/2-2 bögre víz

A hozzávalókat összekeverjük és állni hagyjuk kb 20 percre. Ezalatt az idő alatt a lenmag megduzzad, ez fogja majd össze a többi hozzávalót is. Aszalóban (vagy sütőben) a kívánt keménységűre szárítjuk. Én kb 9 órát aszaltam,

Tölthető sós vagy édes krémekkel, zöldséggel, gyümölccsel. 

Szamóca inspirálására én egy kókuszos -lime-os krémet kevertem hozzá

Ehez (2 adaghoz):

3 ek hajdina csíra
3 ek kendermag
6 ek kókusz reszelék
1 csipet só
1/2 lime leve és héja
kevés víz. 
Ezekből krémet készítünk a turmixgépben.
Megkenünk egy szelet toastot, majd gyümölcsöt -jelen esetben banánt halmozunk rá. Lefedjük egy másik szelettel. Íme:

A kence nagyon thai-os lett a lime-mal és a kókusszal.

8 megjegyzés:

Annipanni írta...

Hűűű, Te is krékerben utazol! Megint egy hullámhosszon!:D Nagyon jól néz ki! Igazi innyencségnek tűnik!
Jaj, én úgy sajnálom, hogy nem jött össze ez a beszélgetés a potluckon!! Pedig nagyon örültem, hogy találkoztunk! Remélem hamarosan újra és akkor tuti beszélgetünk egy jót, ok? :))

Norka írta...

Okké! :)
Tényleg nagyon finom a toast!

Szamóca írta...

Azta, de jól néz ki!
Kár, hogy sehogy sem jön össze nekem ez a sütőben aszalás, pedig még légkeveréses funkciója is van, mégsem sikerül vele aszalni. :-(

Averie (LoveVeggiesAndYoga) írta...

that looks so good with the bananas stuffed in between the flax crackers...yum!

glad you got your comment in, and thank you for always reading :)
xo

Edina írta...

Szia Norka!

Honnan szerzed be a hántolatlan szezámmagot? Múltkor vettem a pásztói ökotól két csomag hántoltat. Az egyik kicsirázott(sötétebb szinű), a másik halott volt:( (világosabb szinű). Macera, mert függ, hogy mennyi ideig gőzölték hántolás közben és sokszor még a forgalmazó sem tudja, hogy nyers-e.
Inkább vennék én is hántolatlant, az tuti jó.
Szupi a blogod!

Köszi, Edina

Norka írta...

Szia Edina! Köszöntelek itt nálam:)
A Herbaházban vettem Pesten a Százados úton. A Sunrice Makrobiotika Bt. forgalmazza. Elég feltűnő a környezetbarát csomagolása. És csak most fedeztem fel (jó, hogy rájérdeztél:)), hogy a diotoro.com-on megvásárolható sok egyéb izgalmas termék mellett.

Edina írta...

Köszi Norka.
Ismerem a Herbaházat, ott van contactom, Enikő, aki a bio zöldsiket, gyümiket árulja, biztos láttad már. Megnézem a weboldalt, mert már balcsin lakunk és itt kicsit nehézkesebb a beszerzés. Rendesen megnőtt az olajos mag igényem mióta szoptatok, a szezámmagra meg rá vagyok kattanva:)

Norka írta...

Én szezám tejet is szoktam belőle készíteni, nagyon finom!Egyszer csináltam egy nagyon finom turmixot vele, megpróbálom mostanában felrakni, egy kis változatosság:)
Jó babázást!
És hamarosan jön egy-két izgalmas magos édesség is:)