2010. április 29., csütörtök

PADLIZSÁN BACON

Tudtam én, hogy lehet valamit kezdeni a padlizsánnal is! Bár már volt egy saját elképzelés, az aszalt padlizsán krém, ezt most a neten böngésztem ki. Először időigényesnek tűnt, de nem vészes.



1 db padlizsánból 3 tálcát pakoltam tele az aszalóban.
Ezt egy krumpli pucolóval vékony csíkokra vágtam (de legközelebb anagykonyhai szeletelővel készítem majd)

A pácléhez:

1/2 száratott chipotle chili - ez egy mexikói füstölt chili, aminek híján én egy thai chilit használtam
1/2 csésze víz a chili áztatásához, melyet min. két órát kell áztatni
2 ek juhar szirup -méz lett belőle
2 ek olíva olaj
2 ek szójaszósz
2 ek alma ecet- én nem szeretem az ecetet, citromlevet használtam helyette
1 tk chili por
1/2 tk piros paprika
1/2 tk római kömény
1 csipet fekete bors
1 csipet cayenne bors

A vékonyra szeletelt padlizsánt enyhén besózzuk, majd 1-2 órára félre tesszük, hogy levet eresszen. Ezután alaposan kinyomkodjuk  papírtörlő vagy konyharuha segítségével.
A pác hozzávalóit alaposan elkeverjük. Ebbe helyezzük a padlizsán szeleteket, lehetőleg egy légmentesen zárható dobozban vagy nejlonban, és 30-45 percig pácoljuk (én erre egy egész éjszakát hagytam).
A vékony lapokat az aszaló lemezeire terítjük, majd ropogósra szárítjuk. Az eredeti recept 24-48 órát ír, nálam ez kevesebb lett, úgy 10 óra. Gondolom attól függ, mennyire vékonyak a szeletek

Nagyon érdekes és dekoratív kiegészítője és ízesítője lehet bármilyen ételnek.

Ez lesz a holnapi salátám feltétje:)

3 megjegyzés:

Szamóca írta...

De jó! Ez padlizsán-chips! :-)
Biztosan nagyon finom lehet.

é írta...

húúúú, ez nagyon jól néz ki. :) tényleg egy kicsit mint a bacon. nem lett rágós? nekem az aszalt zöldségekkel általában az a bajom, hogy ropogósnak néznek ki, de helyette rágósak..
a padlizsán különben az én fejemben is motoszkált, de eddig semmi nyerset nem tudtam kiötölni belőle.

Norka írta...

Volt amelyik ropogós lett, de többségében nem. Akárcsak egy bacon. Szerintem ha az olajat kihagyod, akkor ropogós lesz. Marinálhatsz szójaszószban, citrus féle levében plussz a fűszerek, de más leveket is el tudok képzelni. Vagy csak szárasz marinálást.