2010. január 16., szombat

MACHA MUFFIN

Számomra a zöld tea a japán zöld teánál kezdődik. Azáltal, hogy a japánoknál egy gőzölésen esik át a friss tealevél, megőrzi zöld frissességét. Az erőteljes zöld, füves, sós, ásványos jelleg olyan felfrissülést hoz már az első korty hörpintésekor, mely szinte letisztít minden gondot, elűz minden bágyadtságot. Egy szempillantás alatt felfrissíti az elmét.



Japánban rengeteg ételt ízesítenek zöld teával, egyik kedvencünk a zöld teás fagyi volt. A kávézók itallapjain, vitrinjeiben is csábítóan (persze Japánban mindent olyan csábítóan rendeznek el) zöldellenek a "macha-s" finomságok. Ez az a porított tea, mely a tea szertartások egyik főszereplője. Az eredeti, teaital formájában való fogyasztás már némi előiskolázottságot igényel, azaz talán érdemes valami mással kezdeni. 
Ott talán nem kóstoltunk zöld teás muffint, de már régóta szeretnék kipróbálni egy ilyesmi desszertet. Tegnap délután pedig már belső késztetést éreztem, hogy elkészítsem. A macha teát, amit használtam hozzá,  a tokiói Tsukuji piacon vettük. Különlegessége, hogy egy japán citrusfélével ízesített (persze nem valamiféle mesterséges aromával), amit úgy hívnak: Yuzu. Ez egy grépfrúthoz hasonlatos gyümölcs, nagyon izgalmas aromája van. De ízesítetlen teapor is ugyanolyan jó.
A kókusz forgácsból a tésztának csak az egyik felébe raktam, féltem, elnyomja a macha ízét. De ellenkezőleg, még inkább kiemelte azt.
Mivel csak teljes kiőrlésű lisztet  használtam, a tea színe nem lett olyan intenzív, mint a hasonló, finiomlisztes süteményeknél. Annyi baj legyen.



Hozzávalók:
1/2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 tk macha tea
20 dkg barna cukor
1 cs. foszfátmentes sütőpor
5 dkg bio margarin
1 rúd vanília
2,5 dl kókusztej
1 marék bio kókuszforgács



Elkészítés:
 Hasonlóan a többi muffinhoz először itt is összekeverjük a száraz összetevőket. A vaníliát kétféleképpen is hozzá adhatjuk: belekaparhatjuk a tésztába a vanília belsejét, vagy lassú tűzön felmelegíthetjük a kókusztejjel. Utóbbi biztosan intenzívebben kihozza a vanília ízét. Ez esetben is nyissuk fel, kaparjuk ki a belsejét, de a héját is tegyük bele a kókusztejbe. Talán jobb, ha hagyjuk hűlni egy kicsit mielőtt összekeverjük a lisztes keverékkel. A margarint is dolgozzuk bele. A margarinnal kikent muffinsütő gödreit félig töltsük meg a masszával, és előmelegített sütőben 180°c-on 20 percig süssük.

Nincsenek megjegyzések: