2010. január 1., péntek

MAGOS ZSÖMLÉCSKÉK

Kenyérféléket mindig hasonló módon készítek. Élesztőt soha nem használok. Amellett, hogy erősen savasít, komplikáltabbá is teszi a kenyérsütést. Aki szereti a reform pékárukat, annak érdemes kipróbálnia. Sokféle képpen variálható az ízvilág: gazdagíthatjuk pirított hagymával, fokhagymával, különböző fűszerekkel és magokkal. Az arányokat is általában szemre mérem, de az egyszerűség kedvéért most igyekeztem lejegyezni.
Hozzávalók 30db-hoz:
1/2 kg teljes kiőrlésű rozsliszt
1/2 kg t.k. tönkölybúzaliszt
1 tk szódabikarbóna
1 csomag foszfátmentes sütőpor
Kurkuma
Friss rozmaring, kakukkfű
2 ek kendermag, őrölt vagy mozsárban tört
15 dkg dió, serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt, zsiradék nélkül megpirítva, aprítva
10 dkg napraforgómag ugyanígy előkészítve
2 dl szójatejszín
1 dl oliva olaj
tisztított víz
Himalája só, ízlés szerint

Elkészítés:
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze, majd a többit is ezekhez adjuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a tészta ne legyen sem túl ragacsos, sem túl száraz. Kiolajozott tepsire is tehetjük a vizes kézzel formázott zsemlécskéket, de kiolajozott muffin sütőben is elkészíthetjük. Kb. 190°C-on előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

1 megjegyzés:

Rukola írta...

Egy kérdés: ha nincs szójatejszi'n, mivel pótolhatom?