2010. január 1., péntek

SÜTŐTÖKÖS - CSOKIS KEKSZ

Ránk köszöntött az új esztendő... Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk kicsit elengedni magunkat. Azt gondoljuk, ilyenkor lehet egy kicsit -vagy nagyon- többet enni, majd egy újévi fogadalom következményeként belefogunk az új év első diétájába. Sokan képesek megannyiszor vesszőt törni saját hátukon, amiért ismét  ilyen könnyelműen engedtek a csábításnak. Többet ér az egészségünk, melyre ilyenkor, ezekben a meghitt napokban kellene leginkább vigyáznunk. Lépjünk túl a konyhaajtó küszöbén, és próbáljuk meg felidézni, miről is szól ez a ünnep. Most sem késő, hisz minden nap lehet Karácsony.
Idén, azaz tavaly elmaradt a mézeskalács és a beigli, mással próbálkoztam. Mindennek nagy sikere volt. Ezek nagyon egyszerű receptek, és az év más időszakaiban is elkészíthetőek. Kivételt tettem, első próbálkozásra nem mertem kihagyni a tojást a receptből, de biztosan megoldható egy kis sütőpor helyettesítésével.

Hozzávalók 40-50 db-hoz:
250 g  teljes kiőrlésű tönkölyliszt
90 g zabpehely
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
125 g bio növényi margarin
Stevia, vagy 350 g barna cukor, esetleg mézzel is helyettesíthető (bár a méz nagyon nem szereti a 40°C feletti hőmérsékletet)
1 db tojás enyhén felverve
1/2 rúd vanília kikapart belseje
1/2 sütőtök (kisebb darab) sütőben megsütve
250 g étcsokoládé, jó minőségű

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tepsit kikenjük margarinnal. Egy tálban összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, Szódabikarbónát és a fahéjat. A margarint a cukorral -amennyiben ezt választjuk édesítő anyagként- habosra keverjük. Ehhez adjuk a tojást és a vaníliát. Összedolgozzuk a száraz és nedves hozzávalókat a puhára sült, megpucolt, villával összetört sütőtököt is beleértve. Végül a tésztába forgatjuk a felaprított csokoládét is.
A sütőlemezre kis halmokat rakunk a tésztából helyet hagyva a térfogat növekedésnek. 20-25 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Nagyon finomak! Miután kihűlt tárolhatjuk dobozban, hűvös helyen tárolva 1 hétig biztosan eláll.

Nincsenek megjegyzések: